• Dierenkliniek Spiertz
  • Dierenkliniek Spiertz
  • Dierenkliniek Spiertz
  • Dierenkliniek Spiertz
  • Dierenkliniek Spiertz
  • Dierenkliniek Spiertz

Maatregelen ivm het coronavirus:

Als u in de praktijk moet zijn in de tijden van de avondklok, moet u een 'eigen verklaring avondklok' bij u hebben. Het formulier kunt u hier downloaden: Formulier 'Eigen verklaring avondklok' | Formulier | Rijksoverheid.nl.
Als u met uw dier naar Sanimalia (Belgie) moet heeft u een verklaring op eer nodig. Deze verklaring kunt u hier invullen en downloaden: Essentiële reis - Verklaring op eer | Passagier Lokalisatie Formulier (info-coronavirus.be)

 

Onze openingstijden zijn voorlopig nog ongewijzigd. Bij verandering in maatregelen zullen de tijden aangepast worden.

Wij houden de volgende hygiëneregels in acht:

- Mondkapjes zijn verplicht om te dragen in de praktijk.
- Bent u ziek of verkouden aub niet de praktijk binnen komen. Bel ons en leg de situatie uit, dan halen wij uw dier   op van de parkeerplaats

- Gaarne zoveel mogelijk pinnen. Naast de pinautomaat liggen desinfectiedoekjes.
- Wilt u bij contant betalen het geld aub op de balie leggen om zoveel mogelijk lichamelijk contact te vermijden.
- In de wachtkamer minimaal 1,5m uit elkaar gaan zitten of buiten in de auto wachten.
- We geven geen handen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
- Kom alleen.
- De praktijk wordt meerdere malen per dag schoongemaakt/gedesinfecteerd.
- Na elke behandeling wordt de pinautomaat, deurklinken en balie gedesinfecteerd.
- U kunt u telefonisch aanmelden en dan komen wij u halen op de parkeerplaats.
- Aub op de parkeerplaats niet samenscholen ivm boetes (wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele boetes die op de parkeerplaats uitgereikt worden).

Wij vragen om uw begrip in deze uitzonderlijke situatie.

Team Dierenkliniek Spiertz

 

Let op! Tussen 13:00 uur en 15:00 uur zijn we meestal aan het opereren en kunnen wij u de deur niet open doen. Graag buiten deze tijden uw medicatie of voer komen halen. Alvast bedankt. 

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 19:30
Zaterdag van 09:00 - 10:30

Spreekuur tijden:
Maandag 9:00 - 10:30 17:30 - 19:30u en op afspraak
Dinsdag 9:00 - 10:30 17:30 - 19:30u en op afspraak
Woensdag 9:00 - 10:30 17:30 - 19:30u en op afspraak
Donderdag 9:00 - 10:30 17:30 - 19:30u en op afspraak
Vrijdag 9:00 - 10:30 17:30 - 19:30u en op afspraak
Zaterdag 9:00 - 10:30

Adres:
Molenstraat 51
6161 CT Geleen
Tel: 046-4745985

 

Let op! Nieuwe variant konijnenziekte

Er is een nieuwe variant van de konijnziekte RHD/VHD in omloop, die landelijk leidt tot tientallen dode konijnen. De ziekte is zeer besmettelijk en kan door konijnen onderling overgedragen worden.

Het virus kan ook verspreid worden via:

·         Urine

·         Uitwerpselen

·         Water

·         Voedsel

·         Handen

·         Hokken

In de meeste gevallen sterven de diertjes binnen 24 a 48 uur na besmetting met het virus. Het virus is aan de buitenkant van het konijn moeilijk te herkennen.

Besmetting voorkomen:

·         Voer geen (vers) gras of groente van buiten aan uw konijn

·         Was je handen extra goed voor en na het voeren en verzorgen van je konijn

·         Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met o.a. urine van wilde konijnen)

Een vaccin, dat hiertegen beschermt, bestaat, maar moet geïmporteerd worden.

Het vaccin tegen RHD2, dat geïmporteerd moet worden, beschikbaar (de nieuwe variant van de RHD).

Deze met na 6 weken worden herhaald en is dan een half jaar werkzaam.

SVP voor een vaccinatie een afspraak maken.

Het vaccin kan op het zelfde moment gegeven worden als het gecombineerde RHD1 myxomatose vaccin.

Voor vragen of een afspraak om uw konijn (-en) te laten vaccineren, neemt  u contact op met de praktijk.

 Myxomatose bij konijnen

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus en is niet besmettelijk voor andere dieren of de mens.

Het virus wordt overgebracht via rechtstreeks contact met andere konijnen of bloedzuigende parasieten (bv muggen, konijnen-vlo).

Een konijn met myxomatose krijgt verdikkingen van de oogleden, de lippen, de neus, de binnenkant van de oren en onder de staart (geslachtsdelen).

Meestal sterft het konijn binnen enkele dagen na het ontstaan van de zwellingen.

Er komt echter ook een meer chronisch verloop voor, waarbij de dieren slechts benauwd zijn en knobbeltjes aan de binnenkant van de oren en aan de anus en vulva ontwikkelen. Van deze chronische vorm kunnen de dieren mogelijk wel genezen, het herstel duurt dan meerdere weken.

Behandeling: de acute vorm heeft heel slechte vooruitzichten en uit het oogpunt van dierenwelzijn is euthanasie aan te raden.

De chronische vorm met lichtere verschijnselen kan mogelijk wel behandeld worden.

Preventie: weren van insecten, maar vooral vaccinatie. Dit is een jaarlijkse inenting die na 1e inenting na 3 weken werkzaam is.

Regels met betrekking tot de aanschaf van een hond

·         Puppy’s dienen tegenwoordig vóór hun 7e levensweek te zijn voorzien van een chip en geregistreerd te worden.

·         De gegevens van een hond kunnen worden bijgehouden in een eenvoudig vaccinatieboekje, mits de hond nooit naar het buitenland gaat.

·         Voor honden die naar het buitenland gaan, is een Europees dierenpaspoort verplicht. Dit paspoort is onlangs aangepast. De identificatiegegevens van het dier ene de hondsdolheidvaccinaties worden hierin gelamineerd, zodat deze niet vervalst kunnen worden. Dieren die voor 29 december 2014 geïdentificeerd en in bezit waren van het oudere EU-paspoort, hoeven geen nieuw paspoort, het oude blijft geldig.

·         De hondsdolheid-enting is verplicht voor honden (en katten en fretten) die de landsgrenzen overschrijden. Deze enting mag pas op een leeftijd van 12 weken op zijn vroegst gegeven worden. Vervolgens is er een wachttijd van 3 weken (tot er immuniteit is opgebouwd) vooraleer een pup of hond de grenzen mag overschrijden. Er zijn uitzonderingen, bijv. Zwitserland. Een pup kan dus pas met 15 weken leeftijd uit of  naar Nederland meegenomen worden.

 

 

Wat honden niet mogen eten.

Onder andere:

Chocolade.

Voer je huisdier geen chocolade. Met de aanstaande feestdagen is chocolade weer volop in huis, maar ook met Pasen of verjaardagen. Leg dit altijd goed weg. Ieder jaar zijn er weer honden die de chocoladepepernoten van tafel grissen of een reep helemaal uit de folie weten te krijgen.  Hoe meer cacao er in zit, hoe gevaarlijker het kan zijn.

Dit komt door het stofje Theobromine, dat een hond niet goed verwerkt. Het zenuwstelsel en hart kunnen aangetast worden, met onrust, hijgerigheid en toevallen tot gevolg of (later) sufheid, zelfs coma en hartinfarct. 

Wanneer uw dier toch chocolade heeft binnengekregen, probeer dan de hoeveelheid vast te stellen en bel zo snel mogelijk uw dierenarts. Deze kan dan de benodigde behandeling instellen. Van laten braken tot infusen en actieve kool- therapie.

Druiven, krenten, rozijnen.

Deze kunnen acute nierschade veroorzaken. Door welk stofje dit veroorzaakt wordt, is nog onbekend. Uw hond kan gaan braken, suf worden en de urineproductie kan stoppen. Uw dierenarts kan door snel ingrijpen misschien nog de schade beperken.

Uien.

Uien, maar ook verwanten zoals prei, bieslook, sjalotten, bevatten een stof, die de celwand van rode bloedcellen stuk maakt. Hierdoor ontstaat bloedarmoede (hemolytische anemie). De slijmvliezen worden bleek en u kunt roodbruine urine aantreffen. Uw dier wordt hijgerig en sloom. Wederom is ingrijpen van uw dierenarts noodzakelijk.

 

Belangrijk!!

Geachte hondenbezitter,

Er is een nieuwe variant van de ziekte van weil in omloop.

Deze wordt niet alleen overgedragen door ratten , in de buurt van water, maar ook door egels, varkens e.a.

Dit is een ernstige bacteriële ziekte die lever en nieren aantast.

Honden worden standaard ingeënt tegen 2 veroorzakers van deze ziekte.

De nieuwe variant zit tot dusverre niet standaard in het vaccin .

Wij hebben een nieuw vaccin tot beschikking waar de 4 relevante varianten van Leptospirose ( ziekte van Weil) in zitten.

Dit vaccin moet de eerste keer 2x gegeven worden met een maand er tussen en daarna 1 x per jaar.

Het kan dus zijn dat uw hond een keer extra ingeënt moet worden, dit in overleg met uw dierenarts.

Mvg,

Dierenartsen Dkl Spiertz.

 

Vossenlintworm

We willen u erop attent maken, dat m.n. in Zuid-Limburg de vossenlintworm is toegenomen. Deze door vossen verspreidde worm is uiterst schadelijk voor de mens. Onze honden kunnen deze tijdens wandelingen onopgemerkt opnemen (de eitjes kunnen onzichtbaar op planten zitten) en verder verspreiden. Hetzelfde geldt trouwens voor buitenlopende katten.

Om de risico’s voor ons als mensen beperkt te houden, is het advies, onze huisdieren vaker te ontwormen dan normaal, nl. elke vier weken, en met een ontwormingsmiddel dát ook werkzaam is tegen deze specifieke worm (dit dient praziquantel als werkzame stof te bevatten). Uiteraard in onze praktijk verkrijgbaar.

Verder goed handen wassen na contact met de dierenvacht. De wormeitjes worden over hun vacht verspreid door het likken (poetsen).

Hetzelfde geldt als u planten of paddenstoelen plukt: deze goed wassen, evenals uw handen.

 

 Vlooien en teken

Vlooien kunnen tegenwoordig het gehele jaar problemen geven en teken een groot deel van het jaar. Niet verkeerd dus, om daar eens aandacht aan te besteden in deze column.

Vlooien voeden zich door bloedzuigen op uw huisdier (bv. hond, kat, konijn). Uw dier kán daar hinder van ondervinden, maar dit hoeft niet tot nauwelijks merkbaar te zijn. Er bestaat nl. een verschil in gevoeligheid voor de vlooienbeet (vlooienspeeksel). Wel vindt er evengoed verspreiding van de vlooien plaats. In het algemeen veroorzaakt de vlo ernstige jeuk met krabletsels, die vervolgens kunnen gaan ontsteken.

De beste manier om vlooien op uw dier aan te tonen is, het dier geheel af te kammen met een vlooienkam. Hierop blijven haren/vlooien/vlooienontlasting achter. Goed zichtbaar wordt dit, uitgespreid op een witte ondergrond. Vlooien zie je vaak al meteen lopen, maar soms vindt je alleen de zwarte vlooienuitwerpselen. Ook dan is behandelen noodzakelijk. Één vlo produceert immers al duizenden eitjes op het dierenlichaam, die vervolgens in uw woonomgeving vallen en zich aldaar ontwikkelen. Uw dier kan zich zo weer herbesmetten (na behandeling), dus behandeling van de omgeving is ook erg belangrijk. Bij de kat brengt de vlo lintwormen over. Reden te meer om vlooien goed te bestrijden naast een regelmatige ontworming.

Een goede bestrijdingsmethode is: 1x/maand een anti-vlooienmiddel op de nekhuid druppelen (“spot on”) bij álle honden/katten in het huishouden en daarnaast goed stofzuigen en dekentjes wassen etc.. Bij hardnekkige problemen een omgevingsspray gebruiken en spot on’s die ook de ei-productie bij de vlo tegen gaan. Veelal zijn deze producten ook werkzaam tegen de teek, maar niet altijd!

Dit brengt ons bij de volgende ongenode gast!

De teek komt de laatste jaren veelvuldig voor. Ook tekensoorten die vroeger meer in zuidelijker streken van Europa verbleven. Dit heeft vooral gevolgen voor de verschillende ziekten, die de teek over kan dragen. Meest bekend is de Ziekte van Lyme (Borreliose), maar ook Babesiose (Piroplasmose) en Ehrlichiose zijn zulke gevaarlijke aandoenigen. Deze laatste twee zijn van zuidelijker oorsprong en worden ook eventueel op vakantiebestemmingen opgelopen. Meldt het dus altijd bij uw dierenarts, wanneer de hond/kat mee is geweest op vakantie.

De teek zelf veroorzaakt vnl. lokaal op de bijtplek irritatie. Dit alleen is vrij onschuldig. De teek zal na een bloedmaaltijd vanzelf loslaten (en zich gaan voortplanten), maar het is vanwege de overdracht van bovengenoemde ziekten juist belangrijk, dat binnen 24u een teek verwijderd is. De kans geïnfecteerd te worden is dan het kleinst.

Neem de teek voorzichtig vast met een tekenpincet of schuif er een tekenhaakje onder en verwijder hem met een draaiende/licht trekkende beweging zonder op het tekenlichaam te drukken. Naderhand bijtplek ontsmetten met alcohol of jodium. Breekt een teek toch onverhoeds af en zie je een klein zwart restje in de huid, waar je niet meer bij kunt , dan levert dit geen extra risico. De kop en het lijf van de teek, waarin zich evt. ziekten bevinden, zijn dan al verwijderd. De bijtplek best altijd een aantal weken in de gaten houden. Antibiotica worden zelden preventief gegeven.

Spot on’s/tekenbanden kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier vrij blijft van teken (ze bijten minder snel en indien toch, laten ze <24u los). Bij langharige dieren en op vakantie is dit  zeker aan te raden.

Voor meer info neemt u gerust contact met ons op.

 

 

 

 “Euthanasie: Hoe gaat het in z’n werk”

Wanneer een huisdier zo ziek is, dat het lijdt, is euthanasie soms noodzakelijk.

Dit kan plaatsvinden bij u thuis of op de praktijk (een deken van thuis meenemen, i.v.m. vertrouwde geur, is altijd een goed idee). Er wordt rustig de tijd voor u genomen, dus liefst op afspraak. Als het dier tevoren nuchter gehouden en evt. uitgelaten kan worden, is dat een pré, maar niet noodzakelijk. Dit heeft te maken met evt. braken en verlies van urine / ontlasting na het toedienen van de injecties. Veel mensen willen hun dier echter juist nog verwennen met wat lekkers op het eind van zijn leven. Daar is ook niets op tegen. Uitlaten is niet altijd mogelijk, als het dier erg slecht ter been is.

De procedure bestaat uit twee injecties. Eerst een narcosemiddel, waardoor het dier volledig gaat slapen. Hierna een tweede injectie met euthanasiemiddel. Hoe een dier reageert op deze middelen wordt van te voren uitgelegd. U kunt ook aangeven of u er (deels) bij wilt blijven of niet.

Voor kinderen is het evt. goed om ook afscheid te nemen. De uitdrukking “in laten slapen” is niet duidelijk genoeg voor vooral jonge kinderen. Beter is het te spreken over “helpen met doodgaan”.

Voor andere huisdieren in het huishouden is het soms ook goed om afscheid te kunnen nemen. Een keer laten snuffelen kan al voldoende zijn.

Dan rest er nog de vraag wat er moet gebeuren met uw huisdier na overlijden. Het is goed hier thuis al eens over nagedacht te hebben.

De mogelijkheden zijn:

-       Dierenbegraafplaats

-       Crematie (de mogelijkheden verschillen per crematorium)

-       Destructie (het dier blijft op de praktijk, wordt door een transportbusje vervoert naar het destructiebedrijf en wordt uiteindelijk verbrand.

-       Beschikbaar stellen aan de wetenschap.

Uiteraard lopen de kosten nogal uiteen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk

 

Vaccineren op maat , met behulp van de VacciCheck!!

Niet enten is geen oplossing ; zo min mogelijk enten en dan toch weten dat uw huisdier goed beschermd is. Dat kan met een test worden bepaald door uw dierenarts, de Vaccicheck.

Het enten kan op deze manier  worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studie blijkt dat de bescherming soms langer aanhoudt  dan 3 jaar.

De VacciCheck test geeft aan of uw hond of kat voldoende antistoffen heeft  tegen de meest voorkomende ziekte waartegen is gevaccineerd.  ( besmettelijke hepatitis, parvo, hondenziekte bij de hond).
En bij de kat kattenziekte en niesziekte.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van uw dier.
Als de titer hoog genoeg is , is de vaccinatie tegen voornoemde ziekte niet nodig.
Opmerking: men kan bij de hond niet testen voor leptospirose en kennelhoest.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.